måndag 20 december 2010

måndag..gnistrande och alldeles, alldeles, underbar,,,

Idag har varit en sådan dag som, när man sitter i skolan man tänker " Idag är en sån dag man inte borde sitta inne"...gnistrande klar, -10 grader, massor med snö och lätt luft. Idag har jag fått vara ute. Idag är jag väldigt glad att jag fått vara ute :)

Sven har varit borta på affärsmöte, men han hade gjort en liten lista till mig över vad jag skulle kunna hitta på, så dagen började med lite mätningar, skulle igentligen gjort det själv ,satt på pumpar och tagit prover, men va lite feg så fick ha lite moraliskt stöd bakom mig. Hackade och matade ( hacken va snäll idag) sen körde jag och Johan bort för att ordna med lite mer majs till biogasanläggningen. Åka traktor va det ett BRA tag sedan jag gjorde, shit det va ju nästan lite pirr i magen. Tror jag är ganska lätt road, haha!

Fick vara med Bertil och ta mätningar på den stora anläggningen, pumpa runt och mata. tog även mätningar med den nya gasmätaren. Dagen avslutades med lite klorin skrubb av provrummet, bordsmontering medicinering av en får-tacka och som avslutning lite vinkelslipning i verkstan.

Ja som ni märker, att kunna få ta del av allt som händer på gården får mig verkligen att inse själva arbetet det ligger bakom för att kunna bilda biogasen och hur verkligheten VERKLIGEN ser ut, böckerna beskriver bara på ytan...

morgonstund har guld i mun

traktor!



go o gla kexchoklad!

Julpyssel med Erns, hmm, tja får bli en lagom avslutning på kvällen...sähär dan-före,dan-före,dan-före,dan-före-doppare-dan :) 

onsdag 15 december 2010

tre fika!

vägning och uppmätning av krossad majs till biogasen

kontroll av stor biogasen

mina kära vänner, Erik och Mr Hacken


fina akvariet i personal rummet

Maja

Underbara tyska!

Idag har hjärn-cellerna har fått sig en rejäl omgång! Först analysen av biogasen ( börjar sitta nu) sen kvarnen som åter inte vill fungera. Plockade isär den tre gånger ...men inte...ljuva hack, du finns i mina mardrömmar!

skickade iväg den gamla gasmätaren för kalibrering, sen blev det lite tid i verkstan och skrubbning av teknikrummet. Eftermiddagen blev därmot lite mer mer av en utmaning, fick följa med "Bertil" för instruktioner av det nya biogas systemet och touch datorn som styr alla pumpar ventiler, en hel vetenskap. Försökte i varje fall hänga med, sen hur mycket som fastnade är en annan sak ;) lite fika och kaffe på det så va jag tillbaka på banan..tills,nästa uppdrag, översättning av tysk " regler för skötsel av en biogas anläggning" till svenska!

wow! det va ett tag sen man lärde sig tyska..men efter lite luskande och aktivering av lite rostade hjärnceller flöt det på ganska så bra :) (tack vare lite hjälp googles tysk engelska ord bok..hihi)

dagarna bara svichar förbi! trivs bra :)

Nu börjar det lukta riktigt gott i lägenheten.Kvällen får avslutas med bli lite kelda coconut-thai soupe och nybakade baguetter...mummsens!

tisdag 14 december 2010

time for a hot shower!

Nu börjar allvaret, analys momenten av den lilla biogasen ska präntas in! Och efter en genom gång av ritningar av anläggningen fick jag och Göte ( han ska också lära sig biogasen så den kan skötas nu under jul och nyår, när många ska vara lediga) säkert och pedagogisk med hjälp av Erik, försöka oss på analysen. Allt flöt på bra tills dess av vi skulle hacka betor för matningen. Jag lär ALDRIG  bli vän med den hacken, så det slutade med att vi fick plocka isär den och rengöra maskineriet. Men ville den fungera för det, nej! Men med en skruvdragare och några händiga fingrar fick vi tillsist alla bitar på plats och den hungriga anläggningen kunde äntligen matas.  Efter frukosten fick jag i uppdrag att läsa manualen för den nye gasmätaren...vet ni hur många funktioner tre knappar och en ratt kan åstadkomma?! sammanfattde det mest grundläggande på ett papper så får vi se i morgon hur pedagogoskt och läsbart det blev :)

Nu på eftermiddagen blev lite pyssel med allt möjligt, extranäring till anläggningen, lite städning i verksaden och ivägskickning av ett 31,5 kilos paket ( det största jag har skickat iväg med posten i varje fall)

Men det bästa med att bo här i knislinge måste jag ju säga är, faktiskt, duchen! Jag kan stå hur länge jag vill och ducha hur varmt jag vill utan att ha dåligt samvete, i varje fall inte för vattenräkningen. Sååå nu ska jag  äntligen stiga in i min lilla duchhytt.... och stiga ut som en ångande, röd och varm............kräfta?

söndag 12 december 2010

Fredag :)

Eftersom att helgen varit ganska hektisk så får fredagens händelser skrivas idag isället... provtagningar och analyser på anläggnigen började vi morgonen med. Värden skrevs upp, och ny malning av betor och majs inför lördagen fick jag stå för (eftersom att anläggningen även drivs på helgen). En tur till verkstan för lite svetsning, sen va det buffefrukost som chefen bjöd på :) Idag fick jag en ny handledare och det va Erik och efter frukosten tog vi oss ut till skea gård för att göra de sista finputsningarna innan anlgäggningen kan sättas i bruk. Så givare skruvades upp, betongformar borrades, rör svetsades fast och snö skottades. Riktigt kul att få se hur alla bitar börjar falla på plats. Eftermiddagen sedan fick jag sitta med på ett affärsmöte tillsammans med Sven (chefen) och följa förhandlingar och olika utvärderingar om de kommande projekten m.m Jag avundas verkligen dom som kan sitta och förhandla så där, kunna resonera och verklighetsbestämma. Känndes ibland som att man satt i skolbänken på lågstadiet och skulle lära sig räkna med plus, allt va så nytt och man fattade inget till en början men efter lite förklaring så "pling"  förstod man samanhanget. Måste säga att det tog mer på krafterna att sitta i det 2 timmar långa mötet, än hela förmiddagen utomhus!

Förresten vet ni att det finns ett "city gross" i Höör.... när jag avslutat dagen och skulle sätta mig i bilen och äntligen köra hem till lilla höganäs och hålla FREDAG....tja, då visar det sig att man kör av vid FEL avfart! och kör inte lite vilse iheller, utan rakt ner mot Höör istället för tvärsöver hela skåne mot Ängelholm... en omväg på sådär 2 timmar i rusningstrafik, himlar vad jag va lycklig när jag äntligen fick gå ur bilen och sträcka på benen, mitt nya motto -"varför ta den enkla vägen, när man kan göra det så mycket svårare för sig,...."

tisdag 7 december 2010

träningsverk!



Tårna har börjat tina och en varm kopp choklad sitter riktigt bra nu efter en heldag ute i snön...kl 07.00 var det samling vid det stora ekbordet för genomgång av dagens "to-do-list", första uppgiften för mig och Jesper var att kontrollera så att anläggingarna mådde bra både i hydrolys och omrörning. Vi mätte pH-värden och gasvärden och matade även med sockerbetor och majs. Det va kul att få se hur snabbt värden kan ändras och hur känslig ändå processen är. En tur till verkstan för lite svetsning och putsning på det nybyggda kontrollrummet sedan var det  go kopp kaffe och frukost som gällde. Tanken var att jag skulle följa med Jesper hela dagen men eftersom det uppstod lite problem så åkte jag till Skea gård istället. Där plåtslagarna och rörläggarna höll på att slutföra byggnaden av en ny biogasanläggning ( i Norups räkning). Fick vara med att par riktigt trevliga killar och hjälpa till med att både skära och svetsa plåt/ plats och sätta upp stålpanel på betongsilon. Träningsverk i armar och rygg är bara att vänta!
Alla här är verkligen jätte trevliga och vill verkligen lära mig saker, det är full-rulle hela tiden ,vilket jag gillar, de tar även hänsyn till att jag är tjej och har mina begränsningar, fastän jag själv inte riktigt vill inse det ibland..haha...vad som händer i mon vet jagt inte riktigt än, men två par raggsockar i skorna lär det bli..

måndag 6 december 2010

the first day..

Första dagen är alltid vervöst... det SKA vara nervöst, men kort och gott kan jag säga att det har gått bra och jag har trivts mycket bra på NORUPS gård. Efter ett morgonmöte med handledare  ( Sven Norup)och genomgång av dagen med några av de ca 13 anställda. Jag skulle följa med Jesper under dagen och vår första uppgift var att mäta de olika gashalterna och ph-halten i rötkammaren ( hydrolysen) och även i omröranen. Spenderade sedan fram till lunch lite tid på kontoret där jag fick vara med på lite möte om de nya biogasanläggningarna som är planerade m.m. Eftermiddagen spenderade vi i verkstaden med killarna som svetsade beställda delar till olika anläggningar. Allt har varit så nytt och dagen har bara svichat förbi! massor med ny information och kunskap som man innan bara sett på papper riktigt kul att få se det i verkligheten...lär somna gott i kväll!

söndag 5 december 2010

Belive it or not..

Nu har jag äntligen anlänt till min lilla lägenhetsvåning här i Knislinge ( 2 mil utanför kristianstad). Trotsade snöovädret och sniglade mig fram på motorvägen i 50 km/h, en resa som enligt eniro skulle ta 1 timme tog det dubbla, men bättre ta det säkra före det osäkra...åka pulka i bil är ingen höjdare i varje fall inte när det finns bilister runt om kring en :) Har ännu inte fått se min arbetsplats mer än på karta så är riktig nyfiken på hur morgondagen kommer att se ut, det jag vet är att jag ska infnna mig 07.00 med varma kläder och kaffetermos.
Hoppas och tror att det kommer bli en ganska så intensiv dag så kvällen kommer nog  spenderas i sängen med en bra film och ladda upp inför morgondagen :)

torsdag 2 december 2010

4 days to go....knislinge nästa!

Ja, nu börjar LIA närma sig med storm steg, ska bli riktigt kul att få komma ut på arbetsplatsen och testa sina kunskaper på riktigt och få se hur allt fungerar. helgen kommer att gå snabbt sen är det knislinge som gäller!!

tisdag 16 november 2010

hur fungerar det här...

ja, det kommer nog ta lite tid innan man riktigt fattar hur allt går till...men övning ger färdighet..ska se om jag inte kan lyckas lägga upp nån bild, kan ju vara bra att lära sig det INNAN man går på LIA!